U Zagrebu održana prva ovogodišnja Sjednica Jedinstvenog sanacijskog fonda

Gotovo godinu dana nakon pozitivnog ishoda moratorija te uspješnog ulaska Sberbank d.d. u postupak sanacije, koji je predstavljao prvi postupak koji se u Republici Hrvatskoj odvijao u suradnji s Jedinstvenim sanacijskim odborom (SRB), u godini završetka procesa ključnih europskih integracija, Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita pripala je čast organizacije prve ovogodišnje Sjednice Jedinstvenog sanacijskog fonda.

Hrvatska agencija za osiguranje depozita na Sjednici Jedinstvenog sanacijskog fonda ugostila je predstavnike Jedinstvenog sanacijskog odbora i predstavnike europskih zemalja.

Republika Hrvatska i predstavnici HAOD-a redovno sudjeluju u radu Jedinstvenog sanacijskog odbora, čija je uloga osigurati propisnu sanaciju posrnulih banaka, uz minimalni utjecaj na realno gospodarstvo i na javne financije uključenih zemalja EU-a i ostalih zemalja, a njeni su partneri Europski parlament, Europska komisija, Europska središnja banka (ESB), nacionalna sanacijska tijela (NRA-ovi) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA).

Cijeneći ovaj, izrazito važan trenutak za Republiku Hrvatsku, predstavnicima Jedinstvenog sanacijskog odbora i predstavnicima europskih zemalja, na večeri uoči održavanja Sjednice Jedinstvenog sanacijskog fonda, u organizaciji Hrvatske agencije za osiguranje depozita, pridružio se i ministar financija Republike Hrvatske prof. dr. sc. Marko Primorac koji je tom prilikom naglasio da je održavanje prve ovogodišnje sjednice upravo u Zagrebu još jedna potvrda koliko koristi Republika Hrvatska ima od pristupanja europskim institucijama i koliki je značaj kvalitetnih suradnji na tom području.

Povodom održavanja Sjednice Jedinstvenog sanacijskog odbora Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita je naglasila:

„Prva održana Sjednica Jedinstvenog Sanacijskog Fonda ove godine, upravo u Zagrebu, još je jedna potvrda da svi zajedno ovdje u Hrvatskoj radimo dobar posao te koristim priliku zahvaliti predstavnicima SRB-a na povjerenju, ali i svim djelatnicima Hrvatske agencije za osiguranje depozita kao i svim našim partnerima -  Hrvatskoj narodnoj banci, Ministarstvu financija, Hrvatskoj poštanskoj banci te svim poslovnim bankama s kojima surađujemo.

Naše nedavno iskustvo proizašlo kroz zajedničku suradnju svih institucija (Hrvatskih i Europskih) prilikom sanacije Sberbanke d.d. dokazalo je koliko je koristi zapravo Hrvatska dobila ulaskom u Europski bankarski sustav te europski zaštitni mehanizam. Brzom reakcijom spriječili smo paniku i navalu na banku koja se, zbog svoje strukture vlasništva, u određenom trenutku našla na rubu propasti, nakon čega je kvalitetnom koordinacijom institucija zaduženih za financijsku stabilnost te brzom i efikasnom suradnjom s SRB-om, donesena odluka kojom su izbjegnuti svi potencijalni negativni efekti na bankarskom tržištu RH.  Odlukom o sanaciji Sberbank d.d. spašena je dobra kreditna institucija, osigurana zaštita svih osiguranih (gotovo 4 mlrd kn)  i neosiguranih (preko 4 mlrd kn) deponenata, dok je istovremeno očuvan nacionalni Fond osiguranja depozita. Ovdje bih posebno naglasila i pohvalila koordinaciju i rad Vlade Republike Hrvatske koja je omogućila kupoprodaju posrnule Banke od strane HPB-a, jer bez takve odluke sanacija ne bi bila uspješno završena.  Svima nama to je bila izvrsna pokazna vježba koja je potvrdila da je sanacija banaka kvalitetan instrument kojim se mogu kontrolirati i minimizirati svi negativni utjecaji koje propast bilo kojeg sudionika na bankarskom tržištu može imati na ostatak tržišta i financijsku stabilnost u cijelosti. Ponosna sam da imamo ovo iskustvo koje sa zadovoljstvom dijelimo s drugima, nastojeći sve potencijalno opasne priče pretvoriti u pozitivne.“

Miguel Carcano Saenz De Cenzano, voditelj Odjela pri Jedinstvenom sanacijskom odboru (SRB) odgovoran za Jedinstveni sanacijski fond (SRF) je izjavio:

„Bilo je pravo zadovoljstvo susresti se sa sanacijskim tijelima u Zagrebu. Zahvaljujem Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita što je ugostila Odbor Fonda. Suradnja s hrvatskim institucijama je odlična, kao i sa svih 21 državom bankarske unije. Zajedničkim radom možemo izgraditi snažnu bankovnu uniju, promicati financijsku stabilnost i zaštititi porezne obveznike.“