7. rujna u Zagrebu održana Redovna sjednica odbora EFDI

Europski stručnjaci za osiguranje depozita u kreditnim institucijama održali konstruktivnu raspravu s ciljem unaprjeđenja postojećih sustava osiguranja depozita

Zagreb, 7. rujna 2021.  -  7. rujna Hrvatska agencija za osiguranje depozita bila je domaćin Redovne sjednice EFDI (Europskog udruženja osiguravatelja depozita), kojoj su prisustvovali  Thierry Dissaux (FR), predsjednik Upravnog odbora EFDI-a, Marija Hrebac (HR) potpredsjednica Upravnog odbora, članovi Upravnog odbora Dirk Cupei  (DE) i Harald Podoschek (A), kao i András Fekete – Győr (HU) glavni tajnik.

Uz redovne teme sjednice, ovom prilikom članovi Upravnog odbora i glavni tajnik predlagali su rješenja za pandemijom izazvane probleme i otežane mogućnosti putovanja te održavanja sastanaka uživo, razgovarali o organizaciji godišnje skupštine kao važne točke određivanja daljnjih smjerova djelovanja udruženja, kao i o ostalim izazovima u području osiguranja depozita kreditnih institucija. Iako su se svi složili da su nove tehnologije i u ovom sektoru izvrsno prihvaćene te su znatno olakšale funkcioniranje tijekom razdoblja prisutnosti korona virusa, omogućujući i EFDI-u da održi redovni tijek svog djelovanja i realizacije zadanih ciljeva, jasno su istakli želju za što skorije vraćanje u stanje što bliže „starom normalnom“, odnosno konkretno za održavanjem iduće Skupštine EFDI-a uživo.

Marija Hrebac, direktorica agencije i potpredsjednica Upravnog odbora Europskog udruženja osiguravatelja depozita ovom je prilikom izrazila zadovoljstvo ponovnim održavanjem Redovne sjednice Odbora u stvarnom, a ne virtualnom okružju, i to upravo u Zagrebu te istakla da joj je osobito drago da je Hrvatska trenutno procijenjena kao sigurna destinacija, izražavajući nadu da će tako ostati i nadalje jer je Zagreb važno turističko, ali i gospodarsko središte iz kojeg kreću brojne pozitivne inicijative kako na razini Republike Hrvatske, tako i Europe i svijeta.

Podsjetimo, Hrvatska agencija za osiguranje depozita članica je Europskog foruma osiguravatelja depozita (European Forum of Deposit Insurers - EFDI).

Europski forum osiguravatelja depozita (EFDI) međunarodno je neprofitno udruženje, osnovano 2002. godine prema belgijskom zakonu, s ciljem ostvarenja potrebnog doprinosa stabilnosti financijskih sustava jačanjem uloge sustava osiguranja depozita (DGS) i sustava naknada investitorima (ICS), kao i promicanja europske suradnje u tim područjima. Zastupa zajedničke interese članova, razmjenjuje informacije, iskustva i stavove, pruža analize, procjene i preporuke te surađuje s EU, nacionalnim, nadnacionalnim i međunarodnim institucijama. Trenutno ima 68 institucija članova (sheme osiguranja depozita i sheme kompenzacije ulaganja) iz 47 zemalja koje se nalaze u Europi ili u državi članici Vijeća Europe.