Priopćenje HAOD-a

Potaknuti nedavnim zbivanjima na bankarskom tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj, a uvažavajući globalnu zabrinutost kao i potencijalno moguću zabrinutost hrvatskih građana, u ulozi članice vijeća za financijsku stabilnost potvrđujemo da razloga za paniku nema.

Naime, u slučaju nastanka poteškoća u poslovanju bilo koje kreditne institucije, svi osigurani depoziti u Republici Hrvatskoj zaštićeni su kroz dva zaštitna mehanizma i to: 

  1. Depoziti u velikim kreditnim institucijama zaštićeni su kroz Jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) Europske unije, kojeg je Republika Hrvatska članica od 2020. godine
  2. Depoziti u malim kreditnim institucijama zaštićeni su kroz Sustav Osiguranja Depozita (SOD) kojim upravlja Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD)

Oba mehanizma imaju za cilj zaštitu financijske stabilnosti cjelokupnog sustava uz istovremenu zaštitu deponenata te omogućavanje neometanog pristupa osiguranih deponenata svojim depozitima i bankarskim uslugama.

Jedinstveni sanacijski mehanizam raspolaže s gotovo 66 milijardi eura raspoloživih sredstava u jedinstvenom sanacijskom fondu, što je dvostruko više od svih osiguranih depozita u svim kreditnim institucijama u RH.

Sustav osiguranja depozita raspolaže s nešto više od 2,5 % iznosa ukupno osiguranih depozita, a što je više od ukupnih isplata osiguranih depozita u svih 30 propalih banaka u RH od 1998. godine do danas.

Sustav osiguranja depozita je stabilan i dobro kapitaliziran, a štiti sve osigurane depozite fizičkih i pravnih osoba do iznosa od 100.000 EUR-a (isto kao i u svim ostalim članicama EU).

Sustav osiguranja depozita raspolaže dovoljnim financijskim sredstvima (koja se čuvaju na posebnom zaštićenom računu kod HNB-a) pa HAOD svoju ulogu osiguravatelja može izvršiti u iznimno kratkom roku (manje od 10 radnih dana) i to za više od 1 propale kreditne institucije (SOD je sposoban istovremeno isplatiti osigurane depozite u slučaju propasti sedam kreditnih institucija odjednom).

Popis svih članica SOD-a, kao i više informacija o osiguranju depozita, nalazi se na linku https://www.haod.hr/clanice

U slučaju dodatnih pitanja vezano uz osiguranje depozita, stojimo na raspolaganju na broju telefona: +385 (1) 4813222, a sve novosti vezane uz naše poslovanje redovno ćemo objavljivati na našim web stranicama www.haod.hr te LinkedIn profilu Hrvatske agencije za osiguranje depozita - https://www.linkedin.com/company/croatian-deposit-insurance-agency/.